actionirutan.blogg.se

Två snubbar kollar blandad actionfilm och spånar fritt.

Stone Cold (1991)

Publicerad 2020-09-04 20:15:11 i 90-tal,

Stone Cold (Craig Baxley, 1991, USA)
 
"Guess who, buddy? Angels don't die!"
 
Filmer om mc-knuttar har (afaik) skapats ända sedan "The wild one", då med Brando i huvudroll, skapade rubriker och förbjöds i flertalet länder. Och det redan -54!
 
"Easy rider" från 60-talet handlade om lite mindre kriminella huvudpersoner som mer liknade hippies, då de likt nomader cruisade runt i USA. Filmen förhärligade och populariserade outlaw-livsstilen med motorcykelåkare som inte ville leva ett standardliv med jobb och familj, utan hellre valde ett on the road-dito.
 
Och vem kan glömma det klassiska introt till Terminator 2, där Arnie hamnade i fejd med knuttar på en krog? Den som blir av med sina "clothes, boots and motorcycle" är dessutom förbluffande lik en karaktär i den aktuella filmen!
 
I "Stone cold" introduceras vi dock till en väldigt svart-vit tolkning. Mc-gänget "the brotherhood" framställs oerhört stereotypt; skäggiga sluskar som far runt och förpestar omgivningen med den ständiga ölburken i handen. Ibland syns en och annan svastikafana, förmodligen för att chocka omgivningen (som sex pistols på sin tid?). Filmen öppnar med en scen där en präst blir avrättad mitt under ett dop. Den skalliga gärningsmannen döms till fängelse och riskerar dödsstraff, vilket sätter ploten i rörelse. Gängledaren Chains Cooper (Henriksen) börjar planera en fritagning samt hämnd mot chefsåklagaren "whip" Whipperton, som lovar hårda tag mot gängvåldet som skakat landet.
 
Handlingen är en standard "hård snut paras ihop med töntig partner"-historia, men här är all fokus på snuten och gänget - den töntige partnern får konstigt nog minimalt med skärmtid. Joe Huff (Bosworth) är en tuff snut som är temporärt avstängd från tjänsten. I filmens intro spöar han upp ett helt gäng som rånar en affär där han kvällsshoppar! FBI tar kontakt och vill att han nästlar in sig i det ökända mc-gänget - annars förlängs hans avstängning avsevärt. Han går motvilligt med på dealen. 
 
Joe byter efternamn till Stone (därav filmtiteln) och infiltrerar mc-gänget med rekordfart. Ett barslagsmål och en mc-fest senare, det ena leder till det andra och självaste ledaren imponeras av den tuffe nykomlingen. Bossens högra hand "Ice" är från allra början misstänksam mot den nye. 
En mullvad i polisstyrkan ombeds göra en slagning i registret för att ta reda på Joes bakgrund. Nancy (Chains old lady) får reda på att han är polis men håller tyst.
Hon menar att mc-gänget på sistone blivit alltför aggressivt , men vågar inte lämna dem. Joe försöker få henne att vittna mot gänget för att sätta dit dem, vilket får ödesdigra konsekvenser längre fram.
 
Till slut kommer frågan om han vill ansluta sig. Joe spelar cool och undrar vad han tjänar på att gå med i gänget. Chains håller då upp deras medlemsväst. "Det här är min kyrka", förklarar Chains, "och det här är min flagga". Sedan tillägger han "and these colours don't run" och plagierar därmed ICF's huliganmotto från 70-talet rakt av. Som initieringsrit behöver Joe mörda en sydamerikansk gangster och ta med örat som bevis. FBI arresterar och utvisar gangstern och Joe tar med ett öra från ett lik stället.
 
Därefter inleder Joe slutfasen av sin plan: för att locka skurkarna i en fälla låtsas han kunna ordna fram en lastbil med sprängmedel. Chaffisen är dock en utklädd agent, och platsen för dealen är hårt bevakad. FBIs sluga plan fallerar efter att 1) dealen med trucken inte sker på den förutbestämda platsen och de därmed inte kan ta fast gänget i sitt bakhåll och 2) latinomafioson återvänder till landet och avslöjar Joe som polisinformatör. Varför inte bara låsa in honom tills uppdraget var utfört?
 
Nancy dödas och Stone tas tillfånga, men avrättas inte direkt. Chains vill hellre slänga ut honom ur en helikopter med sprängmedel på sig, för att orsaka en distraktion och kunna storma rättssalen, där den skallige gängmedlemmen ska dömas till döden. 
Planen går först bra, lastbilen med förstärkning tar sig till byggnaden och Chains (förklädd till pastor) tömmer några magasin i vakterna och domarna. Hatobjektet "Whip" blir också nermejad. Stone lyckas ta kontroll över helikoptern och iscensätter därefter en spektakulär enmansstormning där han tar ner fienderna en och en. Överdrivet många flygningar genom fönster och över räcken följer, var stuntmännen extra ivriga att showa? Han lyckas avväpna och haffa Chains. 
 
Filmen slutar med att sidekicken Lance räddar dagen då han (Die Hard-aktigt) skjuter ner Chains, som under pågående tumult får tag i en pistol.  
 
Detta var en fartfylld mc-rulle, men lite väl förutsägbar och "standard" för min smak. Huvudpersonen är lite stelt Kurt Russell - aktig i sitt skådespeleri, det märks att han huvudsakligen sysslat med amerikansk fotboll innan. Se filmen om ni gillar Harleys - och Henriksen gör en skön insats. 
 
 /T (gone rogue)
 
Flag Counter

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela