actionirutan.blogg.se

Två snubbar kollar blandad actionfilm och spånar fritt.

Amsterdamned (1988)

Publicerad 2016-04-19 21:08:00 i 80-tal,

 
 
Amsterdamned (Dick Maas, 1988, Nederländerna)
 
Det börjar dyka upp lik i Amsterdams kanaler, och polisen börjar misstänka att en seriemördare är i farten. Men varför är alla morden utförda i vattnet? Detektiven Eric tar sig an fallet och hittar spår som leder till stadens lokala scubaklubb...

Dick Maas skräckthriller är en blandning mellan kriminalfilm, rysare och drama. Den har dessutom en kärlekshistoria (mellan huvudpersonen och en museiguide) och comedic relief i form av Erics dotter med kompis! Det märks att filmen är sammanställd av en mästare på måttfullhet och kombinatorik, och klippningen är anmärkningsvärt balanserad. Några scener är riktigt läskiga och obehagliga, bl.a. när det första liket som upptäcks av en turistbåt. Filmen innehåller också en ganska extrem och utdragen motorbåtjakt (som tydligen är delvis inspelad i Utrecht) som är ganska imponerande. Maas första film handlade om en mordisk hiss som dödade sina passagerare, och den här filmen känns sprungen ur samma fantasifullhet. För ett par år sedan gjorde han dessutom en film vars premiss bygger på att jultomten egentligen är ett monster. Men för att återgå till Amsterdamned, det är roligt att se en film där staden den utspelar sig får spela en så stor roll. Och särskilt roligt är det att se Amsterdam, som är så specifik i sin stadsbyggnad med alla kanaler och broar. Allt som allt, en toppenrulle att se flera gånger.
 
/S
 
 
Amsterdam skakas av en serie mystiska mord, där de alla sker i eller bredvid de många kanalerna i staden. Ett vittne beskriver gärningsmannen som "ett monster". Mördaren lämnar en hel del ledtrådar efter sig, men man blir aldrig säker på huruvida det verkligen är ett monster eller en människa som härjar (Halloween-vibbar?).
Den tuffe och ensamstående snuten Eric Visser tar sig an detta svårknäckta fall samtidigt som han får kämpa mot klockan, då borgmästaren tycker att Eric är ineffektiv och hotar med att tillsätta en annan konstapel.
Eric kommer i kontakt med några lokala dykklubbar, men dykarna menar att det är omöjligt att navigera runt i det smutsiga vattnet.
Han träffar även en kvinna, och det börjar vankas triangeldrama, då hennes psykolog också är dykare, samt verkar misstänksam. 
Introt, där man i förstapersonsvy fick följa gärningsmannen, påminde mycket om introt till Halloween. 
Filmen har den där sköna 80-talsstilen, med tidstypisk musik och mode. Den som gillar vilda jakter blir inte besviken - här får man se såväl jakt till fots, som bil- och båtjakter.
 
/T
Flag Counter

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela