actionirutan.blogg.se

Två snubbar kollar blandad actionfilm och spånar fritt.

Lee Rock II (1991)

Publicerad 2019-03-03 12:19:05 i 90-tal,

Lee Rock II (Lawrence Ah Mon, 1991, Hong Kong)
 
Säg hongkong-rulle och man tänker på Chow Yun-Fat och John Woo, men där fanns också de lite mindre kända Andy Lau och Lawrence Ah-Mon. De senare spelar huvudrollen och står för regi i Lee Rock II, en mystisk film om poliskorruption i 60-talets Hong Kong.
I fokus står den titulära Lee Rock (baserad på den verkliga Lui Lok), en polischef som styr staden med järnhand. Hans konkurrent är Ngan Tung, som vill överta Lee Rocks position. Efter många år av maktkamp införs en ny poliskommissionär av britterna, vilket blir slutet på Lee Rocks maktfullkomlighet.

Andy Lau är perfekt i rollen som slemmig maktmänniska, och turerna kring maktspelen känns nya, kanske för att de följer ett mer kinesiskt mönster (till skillnad från motsvarande filmer från Hollywood). Produktionen är ganska svag för en biofilm, den känns mer som en direkt-till-TV-film, vilket kanske också delvis kan förklaras av att den är från 1991. En sidostory är den om Lee Rocks son som kommer och vill sätta dit honom, men sen räddar honom. Eftersom detta är del två i en tänkt trilogi blir historien inte lika fullständig när man inte fått ta del av Lee Rocks tidiga år.

Historien om Lui Lok, den verkliga polischef som korrumperade Hongkongs polisväsende under 60-talet, har inspirerat en handfull filmer utöver denna serie med Andy Lau, bl.a. flera porträtterade av Kenneth Tsang, "I Corrupt All Cops" (2009) och "Chasing the Dragon" (2017) - den sista med samme Andy Lau i rollen! Lui Lok slutade sina dagar i Kanada, och förskingrade mångmiljonbelopp under sin tid vid makten.

Filmer om poliskorruption som L.A. Confidential, eller The Departed (som för övrigt är baserad på Hong Kong-filmen "Infernal Affairs") är helt ok, men det är ändå asiaterna som gör dem bäst. Ett tips förutom Lee Rock II är sydkoreanska The Chosen från 2008.
 
/S
 
Lee Rock är en korrupt supersnut i Hong Kong, filmen följer hans karriär inom polisväsendet genom flera årtionden. 
 Filmen visade öppet hur korrumperad Hong Kongs polis är, där kriminella gäng överöser polisen med pengar och gåvor. Lee Rock hade inga problem med att vara en del av detta, och startade dessutom upp egna företag (knappast ok för en polisofficer?). Polisen frontar alltså i princip helt öppet bordeller och knarklangare, bisarrt. Britten som styr polisen är själv korrupt och har inga problem med detta.
 
Britterna startar snart en ny, effektivare organisation som skall bekämpa korruption, som direkt är underordnad Storbritannien. Lee förstår att det gamla goda livet inte kan fortsätta, och för ut sina tillgångar ur landet, med målet att emigrera till Kanada. Kommer han kunna pensionera sig i lugn och ro, eller hinner hans rival inom polisen sätta käppar i hjulen?
 
För oss som inte sett den första filmen, finns en plottrig sammanfattning som inte förklarar värst mycket. 
Någon som verkar vara Rocks gamla flamma dyker upp med en oäkting, som växer upp och börjar hata sin korrupta far. Modern försöker lappa ihop deras förhållande, men hinner sonen förlåta Rock innan det är för sent?
 
Sjukhusstriderna i slutet var lama, lunkande fram och tillbaka och en massa dyk genom glasrutor. Det var inte Jackie Chan-nivå, helt klart. Osannolikt att fienderna inte kunde pricka huvudpersonerna på några meters avstånd! 
 
Mina tidigare, begränsade erfarenheter utav HK-filmer består av Police Story: Supercop med Jackie Chan, vilken såklart innehöll massvis med kung fu-slagsmål och action. Tyvärr var detta i princip helt frånvarande i Lee Rock (filmens body count är extremt låg). 
Jag har även tidigare sett Shaolin Soccer, och kunde därför känna igen vissa skådespelare i den aktuella filmen.
 
Det syns att filmen inte är någon premiumproduktion, med sitt lökiga och repetitiva soundtrack och sega story. Den kan nog liknas vid en undermålig kinesisk kopia av Scarface.
 
/T
Flag Counter

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela