actionirutan.blogg.se

Två snubbar kollar blandad actionfilm och spånar fritt.

Passenger 57 (1992)

Publicerad 2017-03-08 21:59:00 i 90-tal,

Passenger 57 (Kevin Hooks, 1992, USA)

Wesley Snipes-film som beskrivits som Under Siege på ett flygplan - som i sin tur var Die Hard på en båt - vilken sätter ribban för originaliteten hos denna rulle.

Snipes spelar John Cutter, en fd polis som jobbar som säkerhetsexpert som hamnar i rollen som ofrivillig hjälte i en flygplanskapning orkestrerad av en sadistisk galning. Snipes får dra flera one-liners och agera avslappnat streetsmart såväl som delta i en hel del 90-talsactionkarate-derivat.

Den onda mästerskurken framstår också som en nedkokt kliché, med "galna" repliker och obehagliga blickar. Det är verkligen så att arbetsutrymmet för hur en obehaglig filmskurk ska vara har förändrats - jämför med nyare psykoskurkar som Javier Bardems roll i Skyfall (2012).

Filmen är inget speciellt, den känns som en dussinvara och förtjänar att glömmas bort. Kapningsscenariot gjordes bättre i filmer som Con Air (1997) eller The Taking of Pelham 1,2,3 (1974) och om det är något som är värt ett återbesök är det någon av dem två. 

/S

John Cutter (Snipes) arbetar som säkerhetsexpert för ett amerikanskt flygbolag. Han instruerar flygpersonal i att följa flygkapares order och aldrig försöka spela hjälte (efter sin egna, bittra erfarenhet). Cutter plågas av flashbacks från ett tidigare rån som gick snett - han försökte avväpna rånaren och hans fru blev dödad i processen.

En kollega övertalar honom att ta ett jobb i L.A, dit Cutter beger sig med flyg. Vad han inte vet är att den ökände terroristen och flygkaparen Charles Rane (Payne) transporteras på samma plan. Charles Rane är en engelsk aristokrat som fick en tuff uppväxt, blev psykiskt instabil och mördade sin far. Sedan dess har han begått terrorbrott och plastikopererat sig med mellanrum, för att undgå lagens långa arm. Rane har flertalet kumpaner ombord, som dödar FBI-agenterna och fritar sin ledare. Cutter hinner dock gömma sig och får hjälp av flygvärdinnan Slayton att ta ut skurkarna en efter en.  

Hela filmen utspelar sig inte ombord på planet, vilket är skönt. Efter att Cutter saboterar bränsleledningarna (han är tydligen även expert på hur det aktuella planet är uppbyggt) tvingas terroristerna nödlanda för att få tag på mer bränsle. De råkar hamna ute i den Amerikanska södern, och Rane förhandlar med den smått korkade sheriffen. Cutter blir utslängd från planet och misstas först för en skurk av sheriffen. Han blir tvungen att spöa några poliser, sno en polis-mc och börjar åter jakten på Rane.

Man får se en marknad i den amerikanska södern, där huvudpersonerna jagar varandra en bra stund. Cutter springer mest omkring mellan diverse åkattraktioner och gömmer sig bland barn (!) för att inte bli träffad av fientlig eld. Jag tyckte att Ranes kabyss-kumpan nog var den större psykopaten av de två. När han mördade prickskyttarna och flydde undan polisen så sköt han hejvilt automateld bakåt utan att se sig för - där det en bit bort fanns ett folkfyllt tivoli!

Filmen har en hel del lökiga citat, ”who’s in charge”-scenen var helt löjlig. Även "always bet on black" kändes krystat och passade inte in på samtalstemat. Det förekommer också några tabbar i manuset. Cutter verkar tex. ha oförklarligt bra koll på Rane’s bakgrund och refererar till hans far. Detta trots att Cutter inte bör ha vetat om vem Rane var eller att han ens skulle med på flighten! 

Wesley Snipes bjuder på ganska få fighter, som dessutom är ombord på planet där utrymmet är begränsat. Vid slagsmål fladdrar han med händerna, likt Seagal i "under siege". I början av filmen är han rätt casual klädd, men sen hittar han en tuff skinnpaj som han bär resten av filmen. Snipes utför några tuffa stunt, bland annat där han från en bil klättrar upp på landstället medan planet lyfter. Tyvärr är den slutliga showdownen mellan honom och Rane en riktig antiklimax.

Se Passenger 57 om du är ett stort fan av Snipes, eller vill se en annan kapat-flygplan-film i mängden.

/T

Flag Counter

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela