actionirutan.blogg.se

Två snubbar kollar blandad actionfilm och spånar fritt.

Drop Zone (1994)

Publicerad 2016-01-24 13:54:36 i 90-tal,

 
 
Drop Zone (John Badham, 1994, USA)
 
Efter den internationella succé som filmen Point Break var, följde en serie av actionfilmer med fallskärmshoppning som tema de nästkommande åren. Bland dessa återfinns KGB-storyn Terminal Velocity, Cutaway, Interpol-dramat Freefall och den aktuella Wesley Snipes-rullen Drop Zone. Storyn handlar om två FBI-agenter som fått i uppgift att transportera ett viktigt vittne på ett flygplan. Planet blir emellertid kapat av ett gäng kriminella fallskärmsentusiaster som lämnar flygplanet på tiotusen meters höjd, vilket leder polisen till att tro att de dött under turbulensen. Det de inte räknar med är att en av detektiverna överlevde kapningen och är ute efter att ta reda på vad som egentligen hände. Det leder honom till avstängning från poliskåren, men han fortsätter och tar upp kampen på egen hand. Jakten leder till en flygbas i Florida, där han möter en fd kompis till hjärnan bakom kapningen. Först är hon motvillig att hjälpa till, men när hon själv börjar ana oråd blir hon samarbetsvillig. Tillsammans organiserar de ett eget skydiving-team för att infiltrera och komma åt skurkarna. 

Filmen är coolast i början, andra halvan är lite seg med alla vindtunnelsinspelade scener med känslouttryck och skrik under fallskärmshoppen. Wesley imponerar med sina fightingförmågor, men så har han ju också svart bälte i karate. Snipes är en ganska kul skådis, synd att han åkte i finkan för skattefusk 2010-13. Allt som allt, en habil 90-talsaction - och ibland är det det enda man begär.
 
/S
 

Förbered er på fallskärmshopp en masse från plan och skyskrapor!

Pete Nessip (Wesley Snipes) tar sig an fallskärmshoppning för att stoppa en före detta DEA-agent som bytt sida och för att hämnas sin döde bror. Skurken Ty Moncrief  (Gary Busey) fritar en ökänd datahacker för att bryta sig in i DEA-högkvarteret och stjäla värdefulla databaser.

Filmen har en liknelse med Point Break, då huvudpersonen som även är polis sätter sig in i en extremsport för att komma närmare de misstänkta gärningsmännen.  Fallskärmshoppningen är en röd tråd i filmen, man får reda på en hel del om utrustning, och att amatörer inte kan hoppa från en flygande Boeing 747 utan att förolyckas. Man får även se lite akrobatik i luften, vilket jag fann intressant.  

Om man bortser från fallskärmshopp-temat är filmen en ganska trött historia. Det som erbjuds är en standarduppsättning slagsmål och eldväxlingar. Busey är som alltid kul att se som skurk, men det räcker inte för att lyfta filmen. 

 En intressant grej: när en fallskärmshoppare avlider så får Pete Nessip uppleva en sorts farvälceremoni, då hopparens kamrater lyfter sina glas och skanderar "blue sky, black death". Jag kollade upp detta och det verkar vara kutym bland sådana kretsar, bra research av filmskaparna!

 /T

 
 
 
Flag Counter

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela