actionirutan.blogg.se

Två snubbar kollar blandad actionfilm och spånar fritt.

Number one with a bullet (1987)

Publicerad 2022-05-29 20:39:00 i 80-tal, Tema: polisfilm,

Number one with a bullet (Jack Smight, 1987, USA)
 
Udda paret Barzak och Hazeltine är partners hos LA-polisen. Den ena är en hälsokostenlig yogadåre som raggar på kvinnor hela tiden, medan den andre äter skräpmat och har fastnat på sin exfru. Barzak vill sätta dit en affärsmannen DeCosta som han är övertygad är inblandad i droghandeln, men lyckas inte samla in hållbara bevis. När Barzak (vars smeknamn ”Berzerk” vittnar om hans oberäknerlighet) blir avstängd från tjänst agerar de på eget bevåg för att sätta dit skurken. 

 I denna Cannon-produktion där manuset är skrivet av humorister är känslan väldigt säregen. Dialogen är udda, full av internskämt och självironi. Hela filmen osar av TV-känsla, men av någon outgrundlig anledning funkar det ändå. Ovant att se Lando Calrissian i ena rollen och killen från Revenge of the Nerds i andra. Filmens dynamik bygger på det som Roger Ebert kallade ”wunza-movie”, alltså ett Buddy Cop-upplägg där ”one’s a…” och ”one’s a…”. För denna film får man fylla i med ”en lugn kvinnokarl” och ”en hetlevrad särling” (tidiga exempel på detta är filmer som 48 hrs, Hickey & Boggs, Freebie and the bean). 

Favoritscen: när Nick lyssnar på sina telefonsvararmeddelanden och säger att Hazeltine måste konfrontera sina rädslor.

/S

- Malcolm, I am not your normal jive-ass cop, allright? And around here you've got no rights.
-You must be berserk!
-You don't know the half of it, baby. 
 
Barzak läxar upp en pundare.
 
I fokus står duon Barzak (Carradine) och Hazeltine (Williams), som trots sina skilda personligheter ändå har en fungerande kemi hela filmen igenom. Poliserna är riktigt vilda (speciellt Barzak, som verkar ha en skruv lös), och har inga problem med att exempelvis förhöra en misstänkt hängandes från ett höghusbygge! Lyckade tillslag firas med wirre på kontoret. 
Barzaks har en fix idé - att sätta dit DeCosta, en politiker som han menar är korrupt. Kollegorna är trötta på det konstanta tjatandet om detta. Barzak utför till och med en oförklarad home invasion där han slår ner en vakt för att tränga in i bostaden och pistolhotar en sovande DeCosta - för att sedan önska honom en bra dag och gå därifrån, helt utan konsekvenser.
 
Barzak visar sig ha separerats från sin stora kärlek, och trots att flera år passerat kan han inte släppa henne. Detta leder till obehagliga våldsgästningar olika tider på dygnet, grannbarn som ombeds spionera på nya pojkvänner osv. Relationen till hans jobbiga mor är också skakig. 
Däremot har kollegan Hazeltine inga problem med att få kvinnor på fall. Han är en jazzkunnig charmör, och tar med dejterna till klubben där han spelar. Barzak verkar ha en besatthet av att ständigt cockblocka dessa dejter genom olika påhitt. 
 
Våldsscener innehållande billiga effekter varvas med "komplicerade" relationssamtal till saxofonkomp. Just musiken stack ut, jag kan inte minnas någon annan film där jag ständigt störde mig på extra dassiga bakgrundsspår! Filmen kändes som ett experiment som gick ut på att stoppa in så mycket jazz som möjligt i en actionfilm. Utöver jazzen noterades ett tidstypiskt sound med syntar och pitchade trummor i överflöd.
 
Jaktscenerna mellan helikopter och jetplan var en kul touch, men hinner en helikopter verkligen ikapp? Vild eldväxling mot planet förekom, men det mesta verkade missa trots korta avstånd. Gnistgeneratorer placerade på udda ställen och en rökbomb stod för effekterna, snopet. 
 
Vilken snurrig film! Svårbegripliga kopplingar, plothål och obekväma samtal om känslor. Konstigt att en random pundare satt på info om en topphemlig knarkdeal med maffiahöjdare. Skumt att duon hade så pass fria tyglar och inte åkte dit för systematiskt övervåld. Obegripligt hur huvudskurken kunde gå upp i rök när han nyss befann sig i en låst trailer. 
 
En rätt trist historia detta, det mest intressanta var att stifta bekantskap med Robert Carradine, vilken lustig filur! Filmaffischen var otroligt cool. 
 
/T
 
Flag Counter

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela