actionirutan.blogg.se

Två snubbar kollar blandad actionfilm och spånar fritt.

Black Dog (1998)

Publicerad 2021-07-06 19:55:00 i 90-tal,

Black dog (Kevin Hooks, 1998, USA)

Vad skulle du göra om du blev ombedd att köra en lastbil med olagliga vapen över statsgränserna? Den situationen ställs mäster-lastbilschaffisen Jack Crews inför, utpressad av sin ondsinta chef. Crews (Patrick Swayze) var en gång den bäste i gemet, men åkte fast, satt i finkan och blev skötsam och klok därefter. Chefen vet att han har talangen kvar, och sätter honom i en omöjlig sits. För familjens skull måste han helt enkelt återfalla in i smuggelvärlden, för en sista motvillig gång. 

Det är en bra början, spännande premiss och uppfriskande med lite nya miljöer (filmen är inspelad i Atlanta, Maryland och New Jersey). Vad som händer sen är en fartfylld färd med coola truckstunts, road hijinks och en jävla massa garv. Kort och gott, en kanonrulle.

Swayze gör en god insats; han ser verkligen ut som en sliten skugga av sitt forna jag - och jag läser sen att han under denna film hade mycket ont då han återhämtade sig från en allvarlig olycka, så det var inte enbart strongt skådespeleri... I birollerna ser vi countrysångaren Randy Travis, meat loaf som diabolisk smuggelboss, och Stephen Tobolowsky som en föga övertygande psykobabblig FBI-agent. 

Enligt sägnen var denna film ett försök att återuppliva vågen med lastbilsfilmer som var i ropet i slutet av 70-talet, med Smokey and the Bandit, Convoy och White Line Fever. Den lyckades rätt bra, men det blev ingen riktig revival för det. Snarare kom den att ses som slutet på en era, då det kom att bli en av de sista bilactionfilmer som hade live-stunts. Titelns Black Dog för kanske tankarna till Led Zeppelin, som faktiskt nämns i filmen. Men: black dog är också ett gammalt engelsk namn för depression, bland annat hänvisade Churchill ibland till sina ”visits of the black dog” som en tung börda att bära livet igenom. Denna utvikning till trots rekommenderar jag starkt filmen för alla som älskar habil action (och den beskrivningen borde gälla alla som läser Action i rutan!).

/S
- You saw the dog, didn't you? I've heard truckers talk about it on the yard. They say it comes when you've been on the road too long and pushin' too hard, when you get greedy. They say it comes to take everything away from you.
(Earl chockar Crews) 
 
Vad tänker man på när man läser "black dog"? Kanske på en av piraterna som besökte Billy Bones för att försöka komma över skattkartan i Stevensons kända roman? Min första association är Led Zepp-klassikern från 1971, vilket också en person i filmen poängterar. 
 
Swayze spelar Jack Crews, en före detta "road man". Efter ett tvåårigt fängelsestraff för dråp (medelst lastbil) förlorar han körkortet och extraknäcker som bilmeck. Crews drabbas då och då av flashbacks där ett svart odjur dyker upp framför hans lastbil (någon slags modern "spectral hound", som tagen ur Sir Doyles roman). Hans chef Cutler (Beckel) gav honom ett lockande erbjudande: kör en illegal leverans så får du en massa pengar och kanske körkortet tillbaka. Jack är initialt emot detta, men då banken är nära att ta huset tvingas han gå med på dealen, då han vill det bästa för sin fru och dotter. Vad han inte vet är att FBI och ATF har span på just denna leverans. 
 
Trots sin initiala ringrostighet förstod man direkt att Crews är ett lastbilsproffs som slitits bort från sin stora passion i livet. Dialogen om Peterbilt-trucken med det tekniska snacket om "3406 Cat, turbo-ed, four and a quarter, Fuller-Eaton 10-speed, pro-shift" var säkert intressant för de initierade.
Det var lärorikt med alla detaljer om finliret i att köra lastbil. Jag tänker främst på scenerna där Red's mannar försökte fånga in Crews med sina egna lastbilar i en uppförsbacke. Crews knuffade då bara lastbilen framför över krönet så dess bromsar pajade. "Om han inte fångar rätt växel är han borta", förklarade Crews för passageraren. Det slutade illa för underhuggarna: den ene sladdade ut för ett stup, den andre krockade med en bensinmack och den tredje, som bränt sina bromsar, fick sig en flygtur. 
 
Jag hade lite svårt att greppa handlingen. Crews chef gav honom ett uppdrag: kör en vapenleverans från Atlanta. Crews anlände till Atlanta och mötte upp den skenhelige Red, som gav honom en lastbil och godset. Crews körde iväg, men plötsligt ville Red med sina underhuggare direkt kapa leveransen, varför ens sätta Crews bakom ratten, liksom? Det var också konstigt att den gode Crews efter ett tag blev mordisk och började ha ihjäl fiendebilarna en efter en.
 
Crews fick oannonserat en följebil efter sig, och amatörsångaren Earl (Travis) satte sig i passagerarsätet. Så fort det blev uppenbart att Red hade koll på deras koordinater, blev Crews misstänksam mot dem alla. Till råga på allt hade FBI en mullvad i gänget!
 
Filmen avslutades med ett lyckligt slut, jag blev sedan överraskad av Reds plötsliga entré när man trodde allt var över, bra där! Istället fick man se ett sista destruction derby bland containers och inne på ett stålverk.
 
Oväntat levererande film, måste jag erkänna, så mycket förströelse där lastbilar är inblandade! Det är som jaktscenerna i Terminator 2, fast där alla parter utgörs av lastbilar. Lägg därtill ett grymt soundtrack med trucker-tema och nedtonad "realistisk" action, resultatet blir en film som jag diggar.  
 
/T
Flag Counter

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela