actionirutan.blogg.se

Två snubbar kollar blandad actionfilm och spånar fritt.

The Driver (1978)

Publicerad 2017-10-24 20:11:00 i 70-tal,

Driver (Walter Hill, 1978, USA)

Bilfilmer som Easy Rider, Vanishing Point och Taxi Driver var en direkt konsekvens av en ackumulerad bitterhet efter Vietnamkriget. Easy Riders Wyatt eller Taxi Drivers Travis Bickle är båda exempel på antihjältar. The Driver innehåller en liknande antihjälte. Föraren (spelad av Ryan O'Neal) är en namnlös, personlighetslös tystlåten man som är gudabenådat duktig på att navigera växellåda, ratt och pedaler. Han jobbar som frilansförare för bankrånarligor i Los Angeles-området. 
Bruce Dern spelar kriminalaren som försöker få Föraren på fall. Hans metoder blir mer och mer utstuderade, och till slut iscensätter han ett helt låtsasbankrån bara för att kunna sätta dit "the Driver". Och mellan dem finns "Spelaren" (Isabelle Adjani), som samarbetar med båda på var sitt håll. 

Det här är en film som idag är mest känd som inspirationskälla till mer hyllade filmer som Drive (2011) och Baby Driver (2017). Quentin Tarantino har talat sig varm om denna film också, men ärligt talat är den inte särskilt mycket att hänga i julgranen. Den är intressant ur ett historiskt perspektiv men den håller inte riktigt som film. Den kan dock vara rolig för bilfantaster med fina jaktscener med bl.a. Ford Galaxie 500, Chevy C10, Pontiac Firebird Esprit och den helamerikanska klassikern Trans-Am.
 
/S
 
The Driver handlar, precis som titeln förtäljer, om en förare. Huvudpersonen som kallas för cowboy (O'Neal) hjälper rånare att gå segrande ur polisjakter och tar väl betalt för besväret.
Han är så framgångsrik att en komissarie (Dern) försöker göra allt i sin makt för att få fast "den ofångbara", inklusive iscensättning av ett bankrån (som självklart går snett). 
 
Denna rulle är uppbyggd kring biljakter och storyn är stundom förvirrande och oklar. Vissa scener, bland annat när cowboy thrashar den orangea mercan, är onödigt långa tycker jag. Det är faktiskt anmärkningsvärt att det förutom bilscenerna händer så lite under filmens gång! Kanske var 70-talspubliken mer van vid sådant och törstade inte efter actionfylld handling och oneliners nonstop?
 Självklart finns det en liten överraskning i slutet av filmen för att lämna publiken undrande vad som hänt med pengarna, snark. Ett lamt försök till twist som knappast lyfter filmen.
 
Filmen är från -78 och det märks. Biljakterna och actionscenerna är föråldrade och även fast stuntmännen kör skickligt, så var jag aldrig imponerad. På sin tid var filmen säkert häftig, men förefaller nu hopplöst föråldrad, vi har idag blivit bortskämda med all CGI, trots allt. Fåtalet eldväxlingar som förekommer är tyvärr lika lama som filmens karaktärer, ingen av dem sätter sig på minnet. 
 
/T
Flag Counter

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela