actionirutan.blogg.se

Två snubbar kollar blandad actionfilm och spånar fritt.

Outland (1981)

Publicerad 2021-01-30 20:07:23 i 80-tal,

Outland (Peter Hyams, 1981, USA)
 
Outland är en stämningsfylld film. Med tydlig inspiration från Alien och Logan's Run handlar den om en rymdstation där man bryter en värdefull metall. Stationen har just fått en ny polischef (Connery) som just blivit lämnad av sin fru. Polischefen märker att något inte står helt rätt till på stationen, och upptäcker snart en hemlig drogtrafikering bland arbetarna. Det visar sig att konspirationen går ändå upp till högsta ledningen...

 Outland föddes ur regissören Peter Hyams önskan att göra en västernfilm. Efter ett tag insåg han att manuset han skissat på, med gruvarbetare och en ny sheriff i en fiktiv Dodge city, med fördel kunde transponeras till en rymdmiljö. Enorma kulisser byggdes, Sean Connery rekryterades och Outland var ett faktum. 

Filmen är egentligen ganska seg, med långsamma scener och stillsamt sceneri. Men det är i stämningarna som Outlands styrka ligger. Jag blir påmind om andra rymdstationer i andra filmer, som Total recall, Moon och Gravity. En miss för en nutida publik är att det är svårt att ta skurken på allvar när man känner igen honom som farfarn i "Alla älskar Raymond"... men annars en solid rymdvästern som kanske är lite väl seg ibland med nutida mått mätt. Se den i dubbel-bill med västernklassikern från 1950, High Noon.

/S
Sean Connery spelar Bill O'Niel, en marshall som skickas runt på olika skräpuppdrag. Han hamnar slutligen på en gruvkoloni, belägen på Jupiters måne Io. Den deprimerande atmosfären får hans fru och son att fly redan efter två veckor, och det blir knappast bättre allt eftersom storyn rullar vidare. 
 
En serie mystiska olyckor skakar kolonin. I öppningsscenen drabbas en gruvarbetare utanför basen av formikation och försöker dra av sig rymddräkten - med fruktansvärt resultat. En annan tar hissen ned till ytan utan rymddräkt, likaså med blodiga konsekvenser.
Olyckorna tystas ner och utreds inte. Det görs inte heller några obduktioner.
Bill upptäcker en konspiration där gruvans VD och övriga polisstyrkan är inblandade. Gruvarbetarna förses med en insmugglad drog, syntetiskt super-amfetamin. Detta leder till ökad produktivitet, vilket uppskattas av företaget. Tyvärr leder det också till ett alltmer ökande psykisk ohälsa och konstiga dödsfall bland arbetarna, vilket tystas ner. Såväl VDn som de andra poliserna försöker muta, sedan hota Bill som trots det fortsätter utforska källan till smuggelgodset.
 
Två lejda (och effektiva) mördare skeppas in med den regelbundna färjan. Välskapad känsla av annalkande domedag med den digitala klockan som räknar ned tiden tills skeppet från rymdstationen anländer - som dessutom kommer före tidtabell!
Spola fram tills vi får se dem: två till utseendet sunkiga lirare med mörkersikten på sina gevär, jag förväntade mig något tuffare! 
De bjuder dock på bra motstånd och jagar Bill över basen. Han får tänka "utanför boxen" för att ta kål på dem.
 
Det är häpnadsväckande att ingen av skurkarna verkar bry sig om bevakningskamerorna. Bill kunde enkelt förutsäga deras planer från sitt kontor.
Skurkarna skjuter också vårdslöst trots att de befinner sig på en rymdbas, med katastrofala följder.
Om alla på kolonin vet att Bill kommer mördas utan att bry sig (förutom läkaren), varför bara skicka två pers? Sheppard kunde skickat en hel armé för att lösa problemet, kan man tycka?
 
Dekompressionen spelar en central roll i filmen, den är också (något) mer realistisk än i "total recall". Eller är det realistiskt porträtterat egentligen? Jag vet inte. Den som vågar fördjupa sig i ämnet kan läsa på om Byford Dolphin-olyckan. 
 
Filmen öppnar med landskapsvyer över kolonin och månen, välgjort för en så gammal film! Effekterna känns också välgjorda trots filmens ålder. 
Jag fick Alien-vibbar av datorerna och övrig "hi-tec men ändå retro" elektronik. Även bra musik, speciellt den elektroniska klubbmusiken. 
Filmen bjuder dock inte på futuristiska laservapen, man får nöja sig med hagelbössor.
 
Detta är en film som absolut är värd att se.
Sean Connery gick tyvärr bort 2020-10-31, min favoritfilm med honom är "The Rock", som kanske får göra entré i bloggen inom överskådlig framtid? 
 
/T
 
Flag Counter

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela