actionirutan.blogg.se

Två snubbar kollar blandad actionfilm och spånar fritt.

Harley Davidson and the Marlboro Man (1991)

Publicerad 2017-05-20 14:59:00 i 90-tal,

Harley Davidson and the Marlboro Man (Simon Wincer, 1991, USA)

Det är lite speciellt med filmer som utspelar sig i en framtid som förflutit, det är som ett parallellt universum. Som Flykten från New York som utspelar sig 1997 (inspelad 1980) eller Demolition Man från 1996. 

Harley Davidson and the Marlboro Man utspelar sig kring fjärde juli 1996 i en nedgången stad i Kalifornien. Harley Davidson (Mickey Rourke) återkommer till stan efter en tid i exil och möter upp Marlboro Man (Don Johnson) i en biljardbar. Tillsammans slår de ihjäl några klåpare med hjälp av biljardklot och sedan kommer de i kontakt med idén om att utföra ett transportrån.Med hjälp av några kumpaner utför de rånet - som verkar gå rätt enkelt fram tills att fem gothare i fotsida läderrockar och backslick dyker upp och börjar meja rakt mot dem med varsin Steyr aug. Deras rockar är dessutom skottsäkra så Marlboro-mannens skarpskjutande biter inte på dem. De lyckas dock komma undan genom att ta flyktbilen genom samma cinematiska avloppstunnel som syns i varenda actionfilm från den här tiden (Terminator 2, To Live and Die in LA, mfl).

Dock visar det sig att innehållet i banktransporten inte var pengar som de trodde, utan de nya blåa geléartade innedrogen "crystal dream". Gänget verkar helt förbannade, men borde de inte kunna omvandla det till pengar rätt snabbt ändå? Läderbratsen är dem dock hack i häl - leveransen tillhörde deras ledare, en korrupt affärsman spelad av Tom Sizemore. De massakrerar deras stammisbar och dödar flera av deras kompisar och kampen mellan dem är ett faktum. Det leder upp till en shootout på ett smådystopiskt flygplansupplag. De söker sedan upp bossen för den slutgiltiga uppgörelsen, där en trasig sko spelar en avgörande roll.

Filmens titel och karaktärer bygger på parodi av varumärken och känns lite weird. Eller är det smart? Rourke ångrar att han gick med på att göra filmen - men den har kommit att bli en kultfilm för vissa. Storyn är kalkerad på Butch Cassidy and the Sundance Kid, komplett med kärlekshistorier vid sidan av. Jag är lite tveksam till hur bra filmen egentligen är. Den kändes inte särskilt intressant egentligen. Men den är ett bra exempel på en habil buddy-action från början av 90-talet. 

/S

Filmen handlar, som namnet förtäljer, om två huvudpersoner, Harley Davidson (Rourke) och Marlboro (Johnson). Harley är en tuff mc-knutte som driver runt på sin mc i jakt på äventyr. Han återvänder till Kalifornien, där han inte varit på ett par år och träffar sin gamle vän Marlboro, som slutat med rodeo och numer spelar biljard för pengar. Bägge två är råskinn som aldrig skaffat familj, utan lever livet. 

De får reda på att baren där de växte upp, "Rock & Roll Bar and Grille", riskerar att demoleras. Deras gode vän Jimmy Jiles, som äger haket, hyrde marken billigt för 30 år sedan. Med tiden steg priserna, och banken kräver nu 2,5 miljoner dollar för 5 års hyra, vilket han inte har råd med. För gammal vänskaps skull bestämmer våra hjältar sig för att råna bankens värdetransport och få tag på summan, men väskorna visar sig innehålla en ny syntetisk drog, "crystal dream". 

De säljer tillbaka drogerna till bankmannen Chance Wilder (Sizemore) för 2,5 miljoner plus en silverdollar, som visar sig vara en spårsändare. Bankens kumpaner dyker oväntat upp och skjuter krogen sönder och samman. Harley och Marlboro hinner med nöd och näppe fly med pengarna, men alla deras vänner omkommer. De måste nu överleva jakten och hämnas. 

Harley framstod som en likgiltig shit happens-typ, som inte ens verkade bry sig efter att deras vänner omkommit. Marlboro hade däremot såligt samvete och oroade sig för vad de hade gett sig in i. 

Jag förstod inte riktigt den omständiga grejen med att man skulle slå in en kod i telefonautomaten för att komma in i den hemliga delen av baren. Det är också oförklarligt varför det bakom den "officiella" baren finns en minst lika stor privat bar med illegal betting på armwrestling? Krogen är rätt häftig ändå då det sticker ut ett kraschat flygplan ur taket!

Skurkarna är otroligt stereotypa, går alltid på rad och skjuter hejvilt, vilket påminner starkt om Soldier! Ammot tar aldrig slut då de enkelt plockar fram nya och nya magasin ur sina fickor. De har avancerade kevlarrockar som tydligen är japanska (för att låta ännu mer hi-tec). Dock saknar de helt andra skydd såsom hjälm. Det är konstigt att huvudpersonerna hade så pass svårt att ta kål på dem, speciellt Marlboro som tidigare visade sig vara en duktig skytt.

Under rånet av värdetransporten kommer deras biffiga kompis Thom och utför ett riktigt löjligt stunt. Han slänger sig från sin motorcykel i farten, tänder eld på bensinspåret som den lämnar (Die hard 2-vibbar?) och lyckas spränga skurkarnas bil med perfekt precision. Filmen kryllar också inte oväntat utav lökiga oneliners, Harley och Marlboro står för de flesta. Marlboro flikar ofta in med olika visdomsord, som alla börjar med orden "my old man used to tell me, before he left this shitty world...". Det är också ironiskt att Marlboro ständigt går runt med en otänd cigg i mungipan, då han slutat röka.

Denna film stod faktiskt ut från mängden, men jag kunde inte riktigt sätta fingret på orsaken. Kan det vara den väl passande rockmusiken i överflöd, eller att se Don Johnson i rollen som cowboy? Filmen har helt klart mycket Rock & Roll och bikerinslag. Lite kul att Rourke liknar en ung Bruce Willis, frågan är om han inte skulle passat bättre i denna film? Hur som haver, en helt ok rulle, se den! 

/T

Flag Counter

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela