actionirutan.blogg.se

Två snubbar kollar blandad actionfilm och spånar fritt.

Trancers (1984)

Publicerad 2022-12-10 20:34:55 i 80-tal, Tema: sci-fi,

Trancers (Charles Band, 1984, USA)
 
Trancers är en ovanlig film. Och en ovanligt bra film i sin kategori. Den har en 50-talsvibb i åttiotalet, fast utspelar sig i framtiden - (något den har gemensamt med AiR-favoriten Streets of fire). Vissa filmer från 80-talets mitt hade en ton som gick förlorad under dess andra hälft, en ton som är svår att sätta fingret på. Andra filmer med den tonen finns bl a Red dawn, Choose me, Carbon copy. Kanske är det resultatet av 70-talets avtagande världsbild som möter den gryende plastighet som präglade det sena 80-talet?

 Trancers kringstory utspelar sig hursomhelst i en framtid där man kan teleportera sig bakåt i tiden, men bara som en sorts ensidig body-swap, till en förfaders kropp. En ondskefull skurk, Whistler, skapar zombies av lättpåverkade personer som då hamnar i trans och lyder hans befallningar - så kallade ”trancers”. Hjälten, Jack Deth(!), blir rekryterad att ta över sin förflutna släktings kropp för att ta kål på Whistler och hans anhang. Han reser från 2100-talet tillbaka till 80-talet, utrustad med coola gadgets och en iskall attityd. Släktingens tjej (en ung Helen Hunt!) blir snabbt kär i Deth och blir inbegripen i hans uppdrag. Jakten på Whistler leder bl.a. till en punkklubb, och Deth tycker att punkpubliken ser ut som trancers och börjar bråka med tuppkamsgänget. Deth själv är dock klädd som en 50-talsdetektiv. Varför var film noir så inne på 80-talet? 

 Trancers är en lågbudgetblandning av terminator, time bandits, zombiefilm och lite prylnörderi à la james bond. I filmens framtid har de inte råd med kaffe, och de har fåniga skjortkragar. Det finns också ett vagt jultema filmen igenom, bland annat bjuds vi på en punkversion av jingle bells. I en annan scen skjuter Deth ihjäl en köpcentrum-tomte som blir aggressiv. Missa inte heller solariumscenen. Huvudpersonens tidsstoppar-gadget imponerar också, troligen en inspiration för wachowskibrödernas berömda hyperpanoreringar i de epokgörande Matrixfilmerna 15 år senare. Trancers är en ”slept-on gem” i actionfilmkategorin, väl värd att gräva fram. Dock vet jag inte hur det är med de fem uppföljarna som gjordes 1992-2002.

/S

Krallig framtidssnut med attityd reser tillbaka till 80-talets LA för att spöa zombieliknande varelser och söka upp deras ondskefulle sektledare som posessat en polischef. 
 
Trancers öppnar som en futuristisk dystopi i mängden, men skiftar sedan fokus mot tidsresande, vilket lyfte filmen. Framtidens sargade "city of lost angels" är en grym plats där troopern Jack Deth (Thomerson) letar trancers - hjärntvättade offer till den ondskefulle Whistler (Stefani). Samhällets ledare rekryterar honom till ett specialuppdrag - att resa tillbaka till det gamla LA och skydda deras förfäder, för att garantera ledarnas fortsatta existens. 
 
Jack accepterar motvilligt uppdraget och skickas tillbaka, tidsresandet innebär att man försätts i dvala och att medvetandet tar över en annan persons kropp i det förflutna. Han komer till liv i en lyxig bostad och bondar med dejten Leena (Hunt), som blir hans guide i det för honom främmande 80-talet.
De upptäcker att Whistlers tagit över polischefen och skapat trancers även i denna tidsrymd! Oväntat att en tomte i köpcentret visade sina sanna färger och försökte döda Jack framför ögonen på Leena och vettskrämda barn (men rätt passande nu i december när inlägget skrivs).
  
Klubbenscenen där Jack spöade flertalet stereotypa punkare fick mig att le, sånt är alltid underhållande! Dessa var i klass med motsvarande karaktärer i Terminator, men även klubben påminde om "club tech noir". Även musiken var bra, de tidstypiska syntarna passade väl in i filmen. Ett återkommande, komiskt inslag, var att en ledare spionerade på Jack medelst ett barn i nattlinne (den enda släktingen som fanns tillgänglig). 
 
 Scenen där Jack fick en modifierad revolver med inbyggt serum och en casio som inducerar bullet-time påminde om Q's motsvarande scener som är typiska för Bondfilmer! Just armbandsuret spelade en nyckelroll inte bara en, utan två gånger.
Undrar om hela bullet time-conceptet först introducerades i denna film?  
 
/T
 
Flag Counter

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela