actionirutan.blogg.se

Två snubbar kollar blandad actionfilm och spånar fritt.

Red Dawn (1984)

Publicerad 2018-12-27 13:33:00 i 80-tal,

 
Red Dawn (John Milius, 1984, USA)
 
Amerikansk trygghetsidyll anno ca 1983 överraskas av fullskalig militär intervention, med fallskärmsjägare som regnar från himlen och mejar ner den lokala gymnasieskolan. Det visar sig att Kuba och Sovjet inlett en aggressiv offensiv med målet att ta över USA. Det är ett så ovanligt upplägg att det är svårt att veta hur man ska tolka filmen. Är det en kommentar på USA:s utrikespolitik under 1950-60-70-talet, med krigen i Vietnam och Korea, mfl? Ska den ses som del av den sista vågen av filmer som utforskar rivaliteten mellan Sovjet och USA (varav den allra sista för övrigt var 'By Dawn's Early Light' från 1990)?
 
Det sägs att manuset från början var tänkt att förmedla ett antikrigsbudskap, men att det muterade till rena motsatsen i regissören John Milius händer. Milius ville ge världen en riktig patriotrulle och Red Dawn ses fortfarande som en kultklassiker i konservativa kretsar. Det är ett så otänkbart scenario att kriget kommer till "anytown, USA" att filmen hamnar i något sorts odefinierat mellanläge vad gäller trovärdighet. Det hela spelar som en mardröm, och giftermålet high school-film och krigsscener blir en otippad cocktail. Själva storyn är ganska seg, och filmen är aningen för lång - men det hör inte så mycket, för behållningen är den kusliga stämningen som genomsyrar filmen.
 
Skådespelarinsatser av unga Kurt Russell och Charles 'alligator blood' Sheen gör filmen rolig att se, och 80-talsstjärnorna Lea Thompson och Flashdance-Jennifer Grey skiner också upp. En remake av Red Dawn gjordes 2012, i bästa YA-stuk, med då filmades den med kineser som fienden istället. En sista minuten-ändring tvingade dock produktionsteamet att i efterhand rita om kineserna till nordkoreaner så att de skulle kunna lansera filmen på den lockande östasiatiska marknaden. Se hellre originalet från 1984 och njut av att följa Kurt och Charlies Wolverines kämpa mot ockupanterna.
 
/S
 
 
 
Här kommer en peppande propagandarulle för alla patriotiska preppers därute!
  
Året är 1984 och NATO är upplöst pga. politiska orsaker. Sovjetunionen kärnvapenbombar Kina och större amerikanska städer i preventivt syfte och inleder därefter en fullskalig invasion, med hjälp av Kubanska trupper och illegala femtekolonnare från Mexiko (det är alltid rödingarna som invaderar!). De europeiska länderna agerar åskådare, förutom Storbrittannien, som har fullt upp med att försvara sina gränser och därför inte kan skicka hjälp.
 
Vi får följa kriget via bröderna Jeff (Swayze) och Matt (Sheen), som vid invasionen flyr sin skola, länsar en jaktaffär och drar till bergen med några klasskamrater. De röda horderna mejar ner allt och alla de ser vid övertagandet, sedan upprättar de ett omskolningsläger dit presumptiva trubbelmakare skickas. Gänget förstår snabbt att det är riskabelt att besöka staden, varför de stannar kvar i bergen. Radiosändingar från det fria Amerika meddelar att landet är uppdelat, och att deras lilla stad i Colorado befinner sig djupt inne i ockuperat territorium. Efter att ha gömt sig ett tag tvingas de döda några fiendesoldater på utflykt, och fattar tycke för detta. De tar därefter upp en väpnad kamp mot fienden.
Tonåringarna blir genom filmens gång mer och mer härdade, speciellt Robert, som blir riktigt kallblodig.
 
Förutom allehanda ryska befäl lär vi känna den kubanske överste Bella, som visas på ett mer sympatiskt vis. Han är mest less på kriget och vill åka hem istället. Under filmens andra hälft introduceras överste Strelnikov, som framstår som en lugn och rationell man. Han beordrar att massavrättningar av invånarna skall stoppas, då det bara skapar ilska och stöd för partisanerna.
 
En av kämparna tillfångatas och tvingas svälja en sändare, så att ryssarna vet var gänget befinner sig. Vi får se spetsnazsoldater komma rusande i skogen, men de blir snabbt nedmejade i ett bakhåll. En riktigt ologisk scen, hur kunde tonåringarna förvänta sig ett anfall just där och gillra fällan, om de nu inte visste om sändaren? Det är bortom mig varför ryssarna inte flyg/missilbombade deras position.
 
Man får ta filmen med en rejäl nypa salt. Huvudpersonerna utan militär erfarenhet kan efter en månads friluftsliv och jakt i bergen genomföra perfekta eldstötar, bakhåll och gillra fällor åt fiendearmėn, tack vare att de är patriotiska amerikanska tonåringar.
 
Till en början är de blott beväpnade med jaktgevär och revolvrar, men kan allteftersom uppgradera till kalashnikovs och RPGs. De kallar sig "wolverines", som skolans fotbollslag, och blir kändisar. Senare under filmens gång ansluter en nedskjuten amerikansk pilot som lär dem lite taktik, han blir förvånad över hur få militärkunskaper gänget egentligen besitter. I slutet lider även gänget förluster, varför Jeff och Matt sticker iväg på ett självmordsuppdrag så att deras återstående kompisar kan fly till friheten.
 
Flertalet långa dialoger sker på ryska och spanska. För att vara rättvis, så är faktiskt den ryska grammatiken korrekt men uttalet är (som vanligt) förfärligt. För den intresserade: med det ryska uttrycket клюква (tranbär) benämns stereotypa och ofta felaktiga porträtteringar av sovjeter/ryssar i filmer (och denna film är definitivt ett exempel).
 
/T
 
 
Flag Counter

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela