actionirutan.blogg.se

Två snubbar kollar blandad actionfilm och spånar fritt.

Cloak & Dagger (1984)

Publicerad 2017-11-19 20:40:00 i 80-tal,

Cloak & Dagger (Richard Franklin, 1984, USA)
 
Innan "Goonies", "Ensam hemma" och "Spy Kids" fanns en sorts barnäventyrsfilm som var unik för sin tid. Den bibehöll 70-talets seriositet och mixade den med 80-talets plastighet. Filmerna kretsade ofta kring dataspel; vem minns inte titlar som "Wargames", "The Last Starfighter" och den epokgörande "Tron"?

Cloak & Dagger är en mindre känd film från den kategorin. Den handlar om Davey, en unge som älskar spioner och har en låtsaskompis i Jack Flack, mästeragent. En dag råkar Davey bli vittne till ett mord, och offret ger honom ett tv-spel i samband med sin sista suck. Davey tycker det är udda, men det visar sig att spelet innehåller hemliga dokument som kommer fram när man nått en viss bana i spelet. Det är topphemliga underrättelsedokument och flertalet spioner är hack i häl på Davey för att återfå dokumenten. Filmen är som en proto-"Home Alone": en smart unge som lyckas överlista de vuxna gång på gång. 

Det är slående hur mycket våld Davey egentligen utsätt för, med tanke på att det ska vara en barnfilm. Han blir ideligen beskjuten med skarpa skott, får ligga i bakluckan på en bil bredvid sin nyligen mördade kompis och blir tagen som gisslan. Blev inte de barn som såg den här när det begav sig traumatiserade? Eller var barn på den tiden med robusta än idag? 

Allt som allt, en härlig rulle med bra action och oväntade vändningar som förtjänar att ses en regnig eftermiddag. Musiken från Brian May (från Queen) märktes dock inte av så mycket.
 
/S
Davey Osborne (Thomas) är en pojke med livlig fantasi. Hans mor är bortgången och fadern, som tjänstgör vid flygvapnet, hinner inte umås med sonen så mycket som han vill. Detta leder till att Davey hittar på Jack Flack (Coleman), en osynlig spionvän baserad på en actionfigur. Bara Davey kan interagera med Jack, som ofta ger kloka råd till pojken. Davey vill själv uppleva häftiga spionuppdrag och får en dag mer än vad han önskade sig när han plötsligt bevittnar hur en programmerare från Textronics blir mördad. Denne person hinner lämna över spelkassetten "Cloak & Dagger", ett Atarispel som ska innehålla ett mikrochip med okänt men viktigt innehåll, och måste komma till FBI till vilket pris som helst. Då ingen vuxen verkar tro på detta, kan Davey bara räkna med sig själv, grannflickan Kim och Jack Flack.
 
Filmen verkar rikta sig mot barn vid en första anblick, men faktum är att flertalet scener är direkt obehagliga och skrämmande även för vuxna, till exempel när skurkarna bryter sig in i Daveys hem. Snubben med mustasch och mjukisbyxor bara slänger sig genom en bakdörr så glaset flyger, huga.
Dessutom kastas man ovetandes in i handlingen när Davey i början får tv-spelskassetten. Filmskaparna lyckas skapa en skrämmande synvilla i den scenen - något som verkar ske i grannbyggnaden utspelar sig egentligen bara en våning upp!
Davey får sedan åka i bagageutrymmet med sin väns döda kropp, springa genom regn av kulor och själv skjuta en skurk till döds som vilken annan vuxen actionhjälte som helst. 
 
Skurkarna som stalkar Davey är riktiga psykopater som skjuter mot honom på ljusan dag mitt i stan (men utan att någon förbipasserande märker det). Dock har de urusel kondition och klarar inte av att springa ikapp några barn. De är knappast diskreta och försöker bland annat knivmörda pojken på en turistfylld flodbåt. Senare fyller de grannflickans walkey-talkey med sprängdeg, något som används emot dem i slutet av filmen. 
Davey lyckas överlista dem gång på gång (ofta med Jacks hjälp), under tiden hinner han be sin nördige, vuxne kompis Morris om hjälp med att komma åt den hemliga infon i spelet. 
Morris spelar Cloak & Dagger ett tag och kommer väldigt långt, när han når över            1 329 000 poäng i spelet låses informationen på mikrochipet upp. Det visar sig innehålla topphemliga militära ritningar över ett bombplan! 
 
Cloak & Dagger är en annorlunda barnfilm, helt klart värd att se (men utan barn i närheten).
 
/T
 
Flag Counter

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela