actionirutan.blogg.se

Två snubbar kollar blandad actionfilm och spånar fritt.

Kiss of the dragon (2001)

Publicerad 2020-02-10 19:40:52 i 00-tal,

Kiss of the dragon (Chris Nahon, 2001, Frankrike)
 
Kinesiska agenten Liu Siu-jian (Jet Li) skickas till Paris för att hjälpa till att gripa en kinesisk maffiaboss.
Väl där träffar han den korrupte franske polisinspektören Jean-Pierre som lurar in honom i en fälla. Maffiabossen blir mördad och genom en välplanerad komplott blir Liu huvudmisstänkt för mordet. Liu lyckas fly undan Jean-Pierres hejdukar och gömmer sig hos en gammal man som tillverkar degknyten. Med sig fick han också en kopia av den övervakningsvideo som visar att han är oskyldig till mordet. Därmed börjar en katt-och-råtta-lek där både Jean-Pierre och den vanliga polisen jagar den oskyldige Liu. Under tiden han väntar kommer han i kontakt med prostituerade Jessica (Bridget Fonda), som var med i samband med mordet. Hennes dotter hålls fången av Jean-Pierre och Liu och hon gör gemensam sak att försöka rädda dottern och rentvå Lius namn - en kamp som får ödesdigra konsekvenser.

Jet Li gjorde den här filmen som upprättelse för den kritik han fick för sin föregående film, Romeo Must Die, som innehöll många manierade stuntscener. Därför gjordes Kiss of the Dragon nästan helt utan linor eller CGI-hjälpmedel och Li gjorde alla sina stunts själv. Filmen är en helt ok action, med tidstypiska inslag och musik från 00-talets början (som låter uråldrig i dagens läge). Fight-scenerna är välkoreograferade och storyn drivs framåt i raskt tempo. Skurken Jean-Pierre spelas adekvat av fransk-turkiske Tchéky Karyo, och hans två underhuggare ser exakt ut som tvillingar till "Guile" från Street Fighter. Jet Li spelar kanske lite väl goodie two-shoes för min smak, men filmen blir ändå relativt välbalanserad. En helt ok rulle, allt som allt.
 
/S
 
Jet Li spelar den kinesiske supersnuten Liu Jian (expert på kung fu och offensiv akupunktur), som anländer till Paris för att hjälpa sina franska kollegor haffa en kinesisk gangster. 
 
Hans kollega, den franske inspektören Richard, är ogästvänlig och dryg från allra början. 
Tillsammans övervakar de ett gäng kinesiska gangsters som tar med sig några prostituerade in på hotellrummet. Den ena, Jessica (spelad av Fonda) är inte alls pepp utan låser in sig på toaletten och missar när hennes påtända kompis hugger ihjäl gangsterbossen. Liu rusar chockad in på hotellrummet, men inspektör Richard blir inte lika överrumplad. Han mördar både bossen och den prostituerade med Lius pistol för att sätta dit honom (och rentvå sig själv?). 
 
Liu hinner fly genom fönstret och finner sig jagad av den korrupta polisstyrkan. Han hinner trots detta plocka på sig ett videoband som visar hur Richard mördar affärsmannen. Sedan följer massvis med slagsmål i hotellrum, tvättrum och slutligen i lobbyn. Lius kvicka fötter och kung fu hjälper honom att överleva och hålla sig undan polisen. 
 Han tar skydd på ett kinesiskt mathak (som egentligen är en front för kinesiska agenter) och stöter på Jessica, som tvingas till prostitution i gränden utanför. 
 
Kinesiska ambassaden skickar folk för att utreda detta, de har svårt att tro på Richards story. I hemlighet träffar en kontakt Liu och får höra sanningen, men Richard avlyssnar dem och kan krascha mötet på flodbåten. Plötsligt får Liu inte bara slåss mot civilklädda snutar, utan också mot maskerade GIGN! Han lyckas ta sig upp via en bro och ner i underjordiska tunnlar och undkommer än en gång. 
 
Jessica syr igen ett sår som han fått under flykten och de lär känna varandra bättre, de upptäcker då att båda varit på plats i hotellrummet när morden skedde. Jessica är motvillig att vittna mot Richard, då hennes dotter hålls som gisslan och lär råka illa ut. Liu lovar att hålla henne och dottern i säkerhet - detta innebär självfallet en heroisk enmansattack mot polishögkvarteret, Liu tar omvägen genom idrottshallen för att slåss mot poliser som tränar kampsport, förmodligen bara som uppvärmning inför den slutliga bataljen. 
 
Inspektörens två kumpaner (tuffa tvillingar i bombarjacka) bjuder på det bästa motståndet teknikmässigt, de får in många fler träffar på Liu, jämfört med hela filmen hittils! Han får kämpa lite mer för att ta kål på dem. Slutligen tar han an inspektören själv, och placerar en nål i hans nacke - den förbjudna tekniken "drakkyssen" som resulterar i att Richard plågsamt förblöder ur ögon, näsa och mun. 
 Jessica återförenas med sin dotter i en förvirrande happy end. Polisstyrkan lär haft en del frågor även om Liu kunde bevisa sin oskuld i de första morden, han lämnade ju en hög med lik efter sig? 
 
Filmen hade många utdragna slagsmål med ett horribelt gangsterrap-soundtrack. Till och med tystnad i bakgrunden skulle funkat bättre. 
Fokuset låg på kampkonster, men det fanns även utrymme för några coola vapen, såsom dubbla uzis med turkos (!) mynningsflamma. 
Lyckligtvis föredrog de flesta motståndare att nyttja händer och fötter, och inte eldvapen.
Liu var uppfinningsrik med att använda föremål i sin omgivning som vapen, som exempelvis biljardkulor, sparkcyklar eller varför inte strykjärn? En snubbe låstes också in i en tvättmaskin i en komisk scen.
 
Slagsmålskoreografin låg på topp, Jet Li var snabb och akrobatisk. Tydligen användes minimalt med datoranimationer, all fighting var "på riktigt". Tyvärr är han en tråkig skådis om man bortser från slagsmålen. Vissa övergångar till fights kom helt oväntat, som när Liu spöade Jessicas hallick i restaurangen. Plötsligt stegar en mörkhyad biff in, klär av sig på överkroppen, intar boxarställning och en N.E.R.D-dänga drar igång. 
 
Detta var en av mina favoritfilmer under tidigt 00-tal. Idag, ca 15 år senare fann jag den trist med all fighting och sitt hemska soundtrack. 
 
/T
 
Flag Counter

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela