actionirutan.blogg.se

Två snubbar kollar blandad actionfilm och spånar fritt.

The Delta Force (1986)

Publicerad 2016-12-29 21:24:30 i 80-tal,

The Delta Force (Menahem Golan, 1986, Israel)

Ett flygplan kapas på väg från Kairo till New York. Två medlemmar från Libanesiska befrielsefronten tar besittning över planet med hjälp av en granat. De tvingar en av flygvärdinnorna att samla ihop allas pass för att de vill urskilja vilka av passagerarna som är judar - för att de vill använda dem i utpressning mot Israel. De landar i Beirut, och sedan Alger, och sedan tillbaka till Beirut. Till slut kallas den amerikanska kontraterrorgruppen "Delta Force" in, ledda av Scott McCoy (Chuck Norris) och Nick Alexander (Lee Marvin) för att lösa situationen.

Filmen är baserad på en sann historia, kapningen av TWA 847, i juni 1985. Då var det visserligen Hizbollah som stod för kapandet, men i stort sett är filmen trogen den riktiga historien. Rollbesättningen är lite kackig - en av de presumtiva libanesiska terroristerna talar med hebreisk brytning, och den helylleamerikanska piloten spelas av Göteborgsfödde Bo Svenson som bryter på svenska. Produktionsbolaget bakom filmen, Golan-Globus, gjorde tio år tidigare en film om ett annat flygplanskapningsdrama, nämligen Operation Thunderbolt om den israeliska  Entebberäden 1976. Denna film är väldigt lik sin förelöpare, och vissa scener och till och med klipp är identiska. Golan-Globus kände väl att de kunde återanvända materialet. Filmen är som en blandning av katastroffilm och actionfilm, men själva actionsekvenserna dyker upp rätt sent i filmen. Det är först i sista tredjedelen som Chuck Norris ens får någon riktig skärmtid (bortsett från i början). 
Som actionfilm betraktat får den 3 av 5, men som historiskt dokument en stark 2:a.
 
/S

Islamister kapar ett flygplan med amerikanska medborgare och specialstyrkan Delta Force med Major McCoy (Chuck Norris) i spetsen rycker ut för att rädda alla gisslan och döda alla skurkar.
 
Detta är en typisk actionrulle med explosioner, mängder av eldväxlingar och stunt till tonerna av tuff synthmusik. Major McCoy har 80-talets högtekniska vapen till sitt förfogande, som till exempel kpistförsedda motorcrossar som skjuter missiler såväl framåt som bakåt! Dessutom kör Delta Force buggys med blåa strålkastare, otroligt hög coolhets-faktor!
McCoys vapen får sällan slut på ammo, och han gillar att utdela slag och sparkar. Han visar sig också kunna stoppa fientliga konvojer med sin blotta åsyn (en tuff pose på motorcykel).
 
Vissa scener var direkt fåniga, exempelvis förberedelserna inför stormningen av skolan. Delta Force kör in flertalet buggys och motorcrossar på en välbelyst kyrkogård precis bredvid fiendebasen. De fientliga spanarna syns med blotta ögat på en byggnad i bakgrunden, men lyckas inte upptäcka något. 
Samtidigt sitter McCoy och hans gäng i en gummibåt med dykarutrustning. Fienden belyser dem med en strålkastare, rakt på deras gula (!) dykartuber, men upptäcker ingenting.
McCoys plan att spränga ett hål i golvet och frita gisslan är ytterst riskabel, hur kan de veta var alla befinner sig på våningen ovanför? Dessutom såg det komiskt ut när de smög in på fiendeterritorium med varsin stege och byggde ihop en ställning för att nå taket.
Biljakten där hjältarna flydde i en UAZ-van av äldre modell var också löjlig. Fiendernas kalashnikovs kunde inte penetrera bilplåten av någon anledning.
 
En väldigt stor del av filmen tillägnades passagerarna på flyget; speciellt några äldre män med judiskt påbrå, vilka terroristerna skiljde av från resten av folkmassan. Två amerikanska flottister hamnade också där, samt en solidarisk katolsk präst. 
Detta föregicks utav en bisarr scen där den tyska flygvärdinnan tvingades hämta in alla passagerares pass och leta efter judisk-klingande namn bland dem.
Dessa fångar fördes till en annan bas och Delta Force behövde dela på sig för att rädda dem alla. 
 
Just passagerarna tillägnades en stor del av filmen, jag fann det konstigt att vi knappt fick veta någonting om huvudpersonen McCoy eller hans mannar som i sin helhet såg ut som random ungdomar med tacticool-grejer. 
 
Detta är alltså ännu en politiserad "USA-är-starkast" actionrulle, vilken jag placerar i samma fack som Behind Enemy Lines.
Se den om ni gillar Chuck Norris.
 
/T
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej
Flag Counter

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela