actionirutan.blogg.se

Två snubbar kollar blandad actionfilm och spånar fritt.

Air America (1990)

Publicerad 2016-03-01 19:38:07 i 90-tal,

 
Air America (Roger Spottiswoode, 1990, USA)

Air america är något så ovanligt som en politisk actionkomedi. Filmen handlar om piloter i amerikanska arméns tjänst i en hemlig bas i Laos under slutet av 60-talet. Verksamheten på basen leds av amerikanska underrättelsetjänsten, och deras aktiviteter handlar om transport av varor och förnödenheter och lokal diplomati (för militära syften i Vietnamkriget). De sysslar även med vapensmuggling och drogframställning, där den laotiska militären är ekonomiskt inblandad. 
Huvudpersonerna är två hotshot-piloter spelade av Mel Gibson och Robert Downey Jr, som konfronterade med den omfattande korruptionen tvingas ta ställning till moraliska dilemman i slutet av filmen. 

Filmen blev enhälligt sågad av kritikerna när den kom 1991, och i Tyskland blev den t.o.m. borttagen från biorepertoaren när nyheten om invasionen som inledde Gulfkriget blev känd. Jag tycker dock att filmen är ok. En buddy-actionkomedi som ibland känns lite tam, men håller ändå en viss underhållningsnivå. Det var roligt att se flygplansscenerna, särskilt Downey Jr:s helikopterstunt i början. En annan kul grej var att se Mel Gibson prata thailändska (även om det förmodligen borde varit laotiska). Ett kronologisk miss i filmen är en scen där det sjungs karaoke och man sjunger Americas "A Horse with no Name" som inte kom ut förrän 1974, trots att filmen utspelar sig i slutet av 60-talet. Bortsett från det är det intressant att en actionkomedi tar upp en politisk hemlighet, som inte var särskilt känd vid tiden filmen gjordes. Manuset är baserat på en reportagebok om denna militärbas skriven av krigsjournalisten Christopher Robbins som kom ut 1979. 

Allt som allt, för en film som bara fått 13% approval rating på recensionsaggregatorsidan Rottentomatoes, är den förvånansvärt habil. 
 
/S
 
Air America handlar om civila piloter som flyger vapen och förnödenheter till Laos under Vietnamkriget.
Billy (Robert Downey Jr.), en ung pilot som just mist sitt pilotleg, blir rekryterad. Väl på plats upptäcker han mer och mer att de mer erfarna piloterna har sina "retirement scams", olika sorters smuggelverksamhet för att tjäna stora pengar innan de åker hem. Han är också chockad över att det faktiskt hamnar under eld under sina uppdrag, något som rektryteraren undanhöll i början.
 
En del piloter är elaka mot honom, men han blir snabbt polare med Gene (Mel Gibson), som förklarar hur allt ligger till. Gene själv har på illegala vägar köpt upp en vapenarsenal, som han tänker sälja innan hans uppdrag är slut (vilket Billy tycker är omoraliskt). 
Samtidigt följer vi några officerare som är delaktiga i en droghandel med en lokal general. En senator kommer på besök och får nys om detta, vilket får officerarna att leta syndabockar bland piloterna. Billy blir anklagad, och måste finna ett sätt att rentvå sitt namn och få fast de skyldiga. 
 
Air America är en lättsam actionkomedi med en hel del exposioner och flygstunt. Tyvärr fanns inte en enda slagsmålsscen i filmen, tummen ned för detta. Trots detta är den ändå rätt underhållande, speciellt flygscenerna där man får se såväl stora lastplan som mindre enmotorsplan och helikoptrar.
 
/T
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej
Flag Counter

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela