Shakedown (1988)
Shakedown (James Glickenhaus, 1988, USA)
Shakedown - en högoktanig action som har råd att skoja till det. Dalton är en försvarsadvokat som försvarar anklagade brottslingar som inte har råd att anlita en privat advokat. När han får i uppgift att försvara drogförsäljaren Michael hittar han spår som leder till en stor poliskorruptionshärva. Till sin hjälp tar han ensamvargsnuten Richie och tillsammans spårar de fram bevis på denna droghandlande poliskårs korrumperade verksamhet. Med otroliga actionscener (med en häpnadsväckande cliffhanger i slutet) och nonstop-takt är denna 80-talsaction en riktig vinnare. Peter Weller (känd från Robocop) gör ett bra jobb som den Hendrixälskande advokaten och Sam Elliott (bl.a. Big Lebowski) imponerar som iskall snut som går mot strömmen.
Sköna tidsmarkörer och cool musik är andra fina inslag i denna oväntat fräscha pärla från regissören James Glickenhaus. Roligt också är att klippare på projektet är Paul Fried, som också gjorde the Soldier och Rude Awakening.
/S
Huvudpersonen Roland Dalton (Jones) är en försvarsadvokat och företräder en knarklangare som mördat en polis i självförsvar. Det framkommer uppgifter på att poliskåren är korrumperad, då den mördade polisen ville råna knarklangaren på hans varor. Dalton tar hjälp av sin tuffa snutkompis Richie (Elliot) och börjar nysta i fallet.
En ökänd gangsterboss blir haffad, men betalar enkelt borgen - 1 miljon USD kontant. Sedan påbörjar han hämnden mot den ansvariga duon. De korrupta snutarna sätter käppar i hjulen för att försvåra utredningen och samarbetar med maffian för att göra sig av med duon.
Dalton räds inte att bryta mot lagen för att komma vidare i utredningen, han bryter sig in i ett garage och sedan i polishuset för att komma åt bevismaterial. Han är hjärnan i denna utredning, medan Richie är musklerna.
Maffiabossen har en genretypisk kumpan som skickas ut för att mörda ett nyckelvittne. Kumpanen är inte så diskret av sig då han sliter ut kablar ur väggen som han kortsluter vittnet med. Polisen hinner dit och verkar ha fångat in honom - men faller offer för knivar som skjuts ut ur hans ärmar. Sedan drar han fram en uzi och börjar meja vilt omkring sig på gatan, innan han bränner iväg i en polisbil.
Duon beslagtar en trike och kör efter. En biljakt bland massor av uteliggare och deras kartongbostäder följer. Jakten avslutas med att kumpanen brinner upp vid bilvraket, eftersom Richie är en sådan skarpskytt att han hellre skjuter hål på bränsletanken och antänder bränslet, än att skjuta mot kumpanen direkt.
Duon beslagtar en trike och kör efter. En biljakt bland massor av uteliggare och deras kartongbostäder följer. Jakten avslutas med att kumpanen brinner upp vid bilvraket, eftersom Richie är en sådan skarpskytt att han hellre skjuter hål på bränsletanken och antänder bränslet, än att skjuta mot kumpanen direkt.
Slutet där de jagade privatplanet var ologiskt, istället för att skjuta sönder däcken/vingen på planet skulle Richie såklart klättra upp via landningsstället, en alltför uttjatad grej i actionfilm. Bara då (hängandes i en arm) sköt han sönder en turbin för att planet skulle vända - medan han fortfarande hängde i luften, sulade in en granat och hoppade ner i vattnet. Löjligt, orealistiskt till och med för en actionfilm. Synd om piloterna är det också - fel tid på fel plats, liksom.
Handlingen utspelade sig väldigt snabbt, jag hade svårt att följa med. Tidigt förstod man att: här är en film där varje skurks dödsfall kommer ske på ett ännu mer spektakulärt sätt än sist (vad sägs om att en snubbe åker berg-och-dalbana som spårar ut på hög höjd)! Öppningsscenen gav Death Wish-vibbar, med sina småskumma miljöer i en mörk park.
En kul grej: Dalton blir upprörd över att fästmön kallar Hendrix låt "Purple Haze" för heavy metal - men det var just det som journalister kallade soundet på hans tid (sounds like it's raining heavy metal)! Så man förstår inte vem av de två som har sämre koll på musiken.
Hur blir då slutbedömningen? Detta är en standardactionrulle, inga konstigheter. Förutsägbar story, knappast något som utmärker sig eller fastnar i ens minne. Tänk valfri rulle med korrupta snutar, fast mycket mer av sanslös action och snurrig handling.
/T