actionirutan.blogg.se

Två snubbar kollar blandad actionfilm och spånar fritt.

The Beast (1988)

Publicerad 2021-09-07 21:19:04 i 80-tal,

The Beast (Kevin Reynolds, 1988, USA)
 
 I ljuset av USA:s militära evakuering av Afghanistan framstår denna film som ett unikum. De flesta vet idag inte den verkliga bakgrunden till invasionen av Afghanistan 2003, och historien som föregick den. Kort resumé: Sovjet gick in i Afghanistan för att stödja socialistiska rörelser, då stödde USA i hemlighet talibanerna med vapen och militär utbildning för att strida på sovjeterna (eftersom de var emot allt socialistiskt). Det är under denna invasion som denna film utspelar sig. Vi får följa en sovjetisk stridsvagn som i filmens inledning ödelägger en Pashtun-by. En sällsynt grym scen skall få tittaren att förstå att ryssarna är hänsynslösa, då de avrättar en man genom att köra över hans kropp med stridsvagnen. Mannens släktingar är del av ett mujahedin-gäng som vill hämnas på tankisterna. En av stridsvagnsförbandets medlemmar motsätter sig kommendören och blir då lämnad vid en sten att dö. Denna man blir tillfångatagen av afghanerna och ber om nåd, så kallad "nanawatai". De lär känna varandra och upptäcker att de inte är så olika trots allt. Men en slutgiltig konfrontation väntar mellan mujahedinerna och trupperna på "the Beast"...

I denna lågmälda krigsfilm av regissören som skulle gå vidare och göra filmer som Robin Hood: Prince of Thieves och Waterworld, får vi en känsla av krass verklighet. Faktum är att manuset är baserat på en verklig händelse, som först spelades som dramatisk pjäs innan den i sin tur omarbetades till långfilm. Det är ovant att se talibanerna porträtteras som ädla krigare, med tanke på hur allmän opinion om dem svängde 15 år senare. I USA har invasionen av Afghanistan kallats för "Sovjets Vietnamkrig" och händelsena präglade en hel generation. Det finns beskrivet i reportageboken Zinkpojkarna av Svetlana Alexievich, men även i dokumentärfilmen Afghantsi (1988). Andra filmer om denna historiska episod är Afganskij Izlom (1991), Pesjavarskij vals (1994), 9 Rota (2005), Gruz 200 (2007). Filmen kunde inte spelas i på plats utan filmades istället in i Israels Negevöken.
 
/S
 
Här har vi ännu en amerikansk propagandarulle, inte helt olik "Delta Force". Filmen utspelar sig i Afghanistan 1981. En sovjetisk stridsvagn svänger fel och tappar bort sin kolonn. En trasig radio hindrar dem från att kontakta de andra. Kartan, som delvis brunnit upp hjälper föga med orienteringen alltmedan de förföljs av en lokal militia.
 
Filmen fokuserade nästan uteslutande på stridsvagnens besättning och dess mentala tillstånd, nästan som en psykothriller.
Befälet Daskal (Dzundza) porträtterades som en råbarkad veteran. Redan som 8-åring slängde han tydligen molotov coctails mot tyska stridsvagnar i Stalingrad! Vilket betyder att han är 46 bast i filmen, lite väl gammal för en underofficer?
 
Hans brutala sätt splittrade mannarna. Av de andra i besättningen var Golikov den mesige och lugne, precis som den välutbildade tolken Samad. Kaminski däremot var instabil och berusade sig på jäst bromsvätska i smyg. Huvudpersonen Koverchenko (Patric) började så småningom trotsa och neka Daskals order. Koverchenko var också den ende som behandlade den afghanska tolken Samad vänligt och började intressera sig för Pashtuners seder, medan de andra öppet ogillade tolken. Bland annat lärde Koverchenko sig "nanawatai" (barmhärtighet), som senare kom väl till användning. 
 
Stridsvagnen började till slut personifiera "besten", såväl jihadisterna som Koverchenko ville spränga den till varje pris. När den väl tog maximalt mycket stryk och havererade, skonade khanen oväntat besättningen - det var ju "rpg kaputt tank" som var det viktiga, eller? Men ett gäng hysteriska kvinnor visade sig ha andra planer.. 
 
Alla scener där Koverchenko och Khan försökte göra sig förstådda utan att tala varandras språk var underhållande. Jag hade svårt att tro att stridsvagnen kunde rulla så många dagar utan drivmedel? Likaså att mannarna i slutet höll ut i flera dagar utan mat och vatten, i en öken dessutom! 
 
Inledningen visade direkt hur civila oprovocerat bombades och mejades ner - inte så otippat att en amerikansk krigsrulle skildrade jihadister som goda frihetskämpar, vilka krigade mot onda ryssar. 
 Ironiskt nog inledde USA sin egna invasion av Afghanistan 13 år efter att denna film kom ut, vilken  varade dubbelt så länge som Sovjets motsvarighet och likväl slutade i fiasko. På så sätt var filmen väldigt aktuell när detta inägg skrevs, hösten -21. 
 
Ingen superfilm detta, lite för enformig och förutsägbar för min smak. Den stele Jason Patric, som jag tidigare bara sett i "Speed 2" visade iofs fler känslouttryck här, men det räckte inte.  
 
/T
 
.
Flag Counter

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela