actionirutan.blogg.se

Två snubbar kollar blandad actionfilm och spånar fritt.

An Innocent Man (1989)

Publicerad 2022-01-08 20:43:35 i 80-tal,

An innocent man (Peter Yates, 1989, USA)
 
Helyllemannen Jimmie Rainwood (Selleck) är flygmekanikern som snart ska bilda barn med sin gulliga sambo. Hans liv vänds uppochner när ett gäng korrupta snutar gör ett misstag och sätter dit honom för att täcka sina spår. Poliserna planterar droger i hans hus och han sätts i fängelse. I fängelset hamnar denna oskyldige man i sällskap med en äldre kåkfarare (F Murray Abraham) som lär honom hur han måste göra för att hantera fängelselivet. Till slut kommer han ut och är hungrig på att hämnas sina ogärningsmän - vilket han gör med bravur.

 Peter Yates (Breaking Away, Krull, Eleni) tvekade inför att filma detta paint-by-numbers-manus, men var hyfsat nöjd med slutresultatet. Det bör han vara, för det är en helt ok actionrulle. Särskilt spänningsfyllda är de delar som utspelar sig i fängelset. De korrupta snutarna är lite töntiga, och att de skulle bete sig som de gör på grund av en felläst adress verkar långsökt. Men man känner med everymannen Rainwood och slutspelet blir extra starkt då man lidit igenom hans tre år i fängelset. Solskensscenerna i slutet blir den perfekta apoteosen på en väldigt habil rulle. Rekommenderas.

/S
Miami Vice möter The Lockup!

"An innocent man" visar, på ett brutalt sätt, hur fängelset kan bryta ned och korrumpera även mönstermedborgare. Som den fantasilösa titeln avslöjar lever Jimmie Rainwood (Selleck) ett normalt liv som flygplansmek, fritiden spenderas tillsammans med frugan. De har en lugn tillvaro och planerar flygresor som Jimmie får rabatterade. 
 
Allt splittras när två "smutsiga" poliser stormar in i huset, då de tagit fel på adressen till en knarkdeal. Jimmie kommer ut från duschen (med en hårfön i handen) och blir oprovocerat nedskjuten. Poliserna planterar då kokain i hemmet och lägger en pistol i hans hand, vilket leder till rättegång direkt efter sjukhusbädden. Trots oklara motiv och Jimmies protester väger polisernas ord tyngre, och han vägrar erkänna deras version av storyn för att få straffrabatt. Det leder till 6 års fängelse i Oroville (med vackra, snöiga bergslandskap i bakgrunden).
 
Jimmie har svårt att anpassa sig till reglerna på insidan. Ett gäng hatiska afroamerikaner är efter honom från dag 1 och muckar gräl konstant. Tack och lov får han stöd i form av en välvillig f.d. rånare, Virgil (Abraham), som senare också visar sig hysa agg mot samma polisduo! 
 
Efter 3 år blir Jimmie frigiven i förtid. Poliserna hälsar på samma dag, förolämpar honom och lovar fortsätta jävlas. Med Virgils hjälp börjar han planera en hämnd. I slutet sätter de dit polisduon, den ene skjuts ihjäl och den andra hamnar själv i Oroville, där en glad Virgil hälsar honom välkommen. Hamnar verkligen snutar i samma fängelsen som "vanliga" skrukar, det känns som en dödsdom?
 
Här har inget krut sparats när poliserna skulle framställas som onda. De är kaxiga, känner sig stå över lagen och provocerar till max. Jimmies fru, som under hans år på insidan outtröttligt skriver klagobrev till alla möjliga instanser hotas. Hon tvingas söka stöd hos deras chef Fitzgerald, som menar att ord står mot ord och han behöver direkta bevis. 
 
Likt många andra fängelsefilmer får vi följa Jimmies initiering i livet på insidan (med i princip obligatorisk duschscen, bekant som blir knivad, tuffingar som muckar osv). Virgil föklarar att han behöver döda den störige Jingles för att ingen annan ska hacka på honom, vilket Jimmie har svårt att greppa. Men han blir illa tvungen och utvecklas sedan själv till en respekterad tuffing som bär solbrillor.
 
 Det första jag tänkte på under introt var att detta blir en standardfilm utan överraskningar. Filmen är från -89, men känns som något från 70-talet. Det inspirationslösa ljudspåret kombinerat med flygplansmekande lämnade ett riktigt dassigt intryck. Tyvärr stämde det överens med resten av filmen, som inte är så sevärd egentligen - vilket kanske är anledningen till att Selleck aldrig blev en stor actionstjärna?
 
/T
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej
Flag Counter

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela