actionirutan.blogg.se

Två snubbar kollar blandad actionfilm och spånar fritt.

Class of 1999 (1990)

Publicerad 2023-05-15 20:44:00 i 80-tal, Tema: sci-fi,

 
Class of 1999 (Mark Lester, 1990, USA)
 
Class of '99 var titeln på en av det sena 90-talets konstigaste poplåtar. Det var ett examenstal från college satt till musik, som konstigt nog blev omåttligt populär. Kanske historiens sista quirk-hit? Filmen Class of 1999 däremot, gjordes 1990 och föreställde sig ett dystopiskt Amerika där hela landet dukat under för ungdomsgäng som delat upp hela landmassan mellan sig. Historien tilldrar sig på en skola som försöker lösa problemet med dessa oregerliga ungdomar genom att införa en ny pedaogisk metod: stränga lärare som inte skyr att vara hårda mot eleverna.
Huvudpersonen är Coby som just släppts ut från ett fängelsestraff och ska gå sitt sista år i high school med vännerna. Han vill undvika gängverksamheten och hålla en låg profil, men dras in i den till slut ändå. Han tycker att det är något skumt med de nya lärarna: de är lite väl hårda. Och de beter sig lite omänskligt...

Det uppdagas att det är precis det de nya lärarna är - omänskliga, alltså. De är stridsrobotar som programmerats om att vara lärare som skapar ordning. Problemet är bara att de har svårt att veta var gränserna går och börjar behandla eleverna som motståndare i ett dödligt krig.

Bråkiga skolor är ett evergreen-tema i filmens värld, men trenden med lärare som tar tag i hårdhandskarna var livaktig på 80-talets slut, med filmer som Lean on Me (1989), The Principal (1987) och Stand and Deliver (1988). Class of 1999 är en extremvariant på detta, där det nästan blir för grafiskt och skräckfilmslikt. Androidlärarna sliter ut kroppsdelar och krossar liv och lem på löpande band. Rollsättningen på de tre lärarna är utmärkt, där de alla har en psykotisk underton (trots att de ska vara robotar) samtidigt som de är olika i ålder och framtoning. En av dem spelar av 70-talsstjärnan Pam Grier! På tal om oväntade skådisar så återfinns även Malcolm Macdowell i rollen som rektorn, och Stacy Keach som företagschef med en vansinnig look (gula ögon och vitt hår i hockeyfrilla, som om det vore helt naturligt).

För alla som sett föregångaren Class of 1984 (Mark L. Lester, 1982) känns våldet och tonläget igen, men denna gång är det ännu mer uppskruvat, kanske för att lärarna är robotar och det blir en sorts gerillakrig mellan lärare och kids. Det är galet hur precis varenda liten unge går runt med ett automatgevär, och en uppgörelsescen mellan de två gängen liknar regelrätt krig med oavbruten kulspruteeld och handgranater.

Regissören Mark L Lester har regisserat actionstjärnor som Arnold "Arnie" Schwarzenegger (Commando, 1985), Dolph Lundgren och Brandon Lee (i Action i rutan-recenserade Showdown in Little Toyko), men även komiker som John Candy och Meg Ryan. Tyvärr som hans karriär ett nosdyk i det nya millenniet, men han har på senare år hittat en ny roll som producent istället.
 
 /S
This was going to be the future of education. It would have eliminated dirty little insects like you.
- Dr. Forrest visar tecken på generationskrock.
 
Brottsvåg, orsakad av grovt kriminella skolelever och hjälplöst skolväsende? No-go zoner som ungdomsgäng tagit kontrollen över och där polisen inte törs vistas? AI som utvecklas för snabbt och blir en fara för människor? Trots att filmen är från 1989 känns problematiken väldigt aktuell även nu 2023!
 
Ploten: tuffingen Cody Culp (Gregg) blir villkorligt frigiven och verkar ha ledsnat på den kriminella livsstilen. Han återvänder till Seattle, vars centrum och Kennedy High School är en pågående krigszon där hans gamla gäng Blackhearts krigar mot rivalgänget Razorheads. Hemma väntar en trasig och missbrukande familj och hans lillebror är fast besluten att också bli gängmedlem.
 
Skolmyndigheten (department of educational defence) startar ett testprojekt där en trio androider ska få pli på bråkstakarna, vilket styrs av den obehaglige Dr. Forrest (Keach). Skolan liknar ett högsäkerhetsfängelse med en privat militärstyrka, dit eleverna skjutsas i bepansrade bussar och fråntas vapnen i entrén. Androidlärarna tilldelas den värsta klassen, där även Cody och Christie (rektorns dotter!) hamnar. 
Till en början använder lärarna sig av begränsat fysiskt våld, men börjar sen tappa kontrollen och mördar bråkstakar (detta tystas ner med diverse bortförklaringar). När rektorn senare försöker avbryta projektet är det redan försent.. 
  
Filmen känns som en blandning mellan The Warriors, Terminator och Robocop, och så många grova våldsscener! En ondskefull "suit" med ekonomiska intressen i ett kommande militärt projekt. Skräckinjagande, trasig android som långsamt förföljer sina offer. Tonåringar som råkar illa ut, här skulle egentligen sleepaway camp också passa ("teenage wasteland", eller är det för krystat?). 
Några gånger fick man se androidernas förstaperson-vy med avskanning och förprogrammerade val, det påminde om Terminator 2, fast sämre.
 
Man förstår att filmen riktar sig mot skoltrötta tonåringar, för vem av dem skulle inte vilja demolera sin skola och ge igen på jobbiga lärare? Androiderna lyckades instigera ett gängkrig, samtidigt infiltrerade de striden och passade på att döda gängmedlemmar på bägge sidor.
Rivalgängen tvingas slutligen samarbeta och bjuder på en episk final showdown som utspelar sig i den mörka skolbyggnaden, där såväl butangas i kemilabbet som skolbussen används som vapen mot androiderna.
 
/T 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej
Flag Counter

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela